Bedelli askerlikte umutlu bekleyiş

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternetin gücüyle gündeme soktular

Başbakan ve Savunma Bakanı'nın sözleri, bedelli askerlik bekleyen 250 bin kişiyi heyecanlandırdı...

İlker AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu katıldığı canlı yayınlarda tekrar gündeme gelen bedelli askerlik haberlerinin arkasında bir internet sitesi var. Sitenin üyeleri Başbakan'a soru soracak gazetecileri mesaj yağmuruna tuttu.

Başbakan Erdoğan'ın ?Bedelli askerliği Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ile konuşacağım? sözü bedelli askerlik bekleyen yaklaşık 250 bin kişiyi tekrar umutlandırdı. Ancak konunun tekrar gündeme gelmesinin ardında ilginç bir hikaye yatıyor. ?bedelliaskerlik2010.net? sitesinin üyeleri Başbakan'ın katılacağı televizyon programlarında soru soracak gazetecileri mail yağmuruna tuttu. Gazeteciler gelen yüzlerce e-maile kayıtsız kalamayarak Başbakan'a bedelli askerliği sordu. Başbakan ise konunun tekrar gündeme gelmesine neden olan sözleri sarfetti. Dün bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ?Söz Başbakan'da, o ne derse o olur? sözleri ise umutları daha da arttırdı. internet sitesinin yöneticisi Ömer Ç., bedelli askerlik ilgili yaptıkları çalışmaları VATAN'a anlattı:

250 BİN KİŞİ: Eskişehir'de emlak işiyle uğraşan bir esnafım. Aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. ?bedelliaskerlik.2009.net? sitesinde 25 bin üyemiz vardı. Şimdi sitenin 2010 versiyonuna geçtik. Bizim tahminimiz şu anda yaklaşık 250 bin kişi bedelli askerlik bekliyor. Bedelli bekleyenlerin çoğunluğunun nedeni ekonomik. Annem hasta, babam hasta gibi mazeretleri olanlar da var da ama büyük çoğunluk işsizliğin zirveye çıktığı böyle bir dönemde işyerini kapatmamak ya da işini kaybetmemek için bedelli bekliyor.

BAŞBAKAN'A SÜRPRİZ: Biz çok fazla yazarların ya da siyasilerin bunaltılması taraftarı değiliz. Ama arkadaşlarımız televizyon programlarına kendileri örgütlenerek e-mail göndermeye başladılar. Gazeteciler bu kadar yoğun e-mail gelince sormak zorunda kaldılar. Başbakan'a da sürpriz oldu. Başbakan çok hazırlıklı değildi. Onun için geçiştirmeye çalıştı. Tabii aileleri de sayarsak yaklaşık 1 milyon kişinin ilgilendiği bir konu olunca tekrar gündeme geldi.

MECLİS'E BASKI: 2009'da Meclis'e çok yoğun bir baskı uyguladık. Milletvekillerinin telefonlarına ulaşıp konuştuk. Herkes bize tamam dedi. Ancak iş kürsüye gelince biz orada siyaseti anladık. Bize farklı kürsü de farklı konuştular. Bizim en düzgün gördüğümüz adam Kamer Genç oldu. Genç, 'Bu insanlar bedelli bekliyor, dertleri şunlardır'diyerek konuyu anlattı.

ELEŞTİRİLER HAKLI: Sempati duyan kadar antipatik bakan da var. ?Anadolu'nun fakir çocuğu gidip şehit oluyor. Parası olan yatmak istiyor? eleştirileri aslında doğru. Ancak 6 ay, 12 ay ve 15 ay ya da dövizle 21 gün askerlik yapan var. Burada bir eşitsizlik var. Bu hak varsa herkese tanınmalı. Bizlerin ödeyeceği paranın bir kısmı da askerlere maaş olarak verilebilir. Aslında en doğru olan sistem profesyonel askerlik gibi görünüyor. Bizi TSK ya da ordu karşıtı görüyorlar. Bu ordu karşıtlığı değil. Kesinlikle böyle bir şey yok.

125 bin kişi yararlandı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ daha önce yaptığı bir açıklamada 2009'da silah altına alınanların, yükümlü ihtiyacının ancak yüzde 64'ünü karşıladığını belirtmişti. Başbuğ bu oranın 2010'da yüzde 62'ye, 2011'de ise yüzde 60 civarına düşeceği tahmin edildiğini de söylemişti. Yine Genelkurmay 2013 yılına kadar bedelli askerlik ihtiyacı olmayacağını açıklamıştı. Bedelli askerlikle ilgili son uygulamalar, 1987, 1992 ve 1999 yıllarında yapıldı. Bedelli askerlik yapan 125 bin kişiden toplamda 1 Milyar 334 milyon Alman Markı (yaklaşık 600 milyon euro) gelir elde edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber